Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie
Geschreven door Caspar Wortmann van DNWS-kennispartner Ovidius.
Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.
Al sinds 2004 waren er plannen om het winkelcentrum te moderniseren. Het winkelcentrum viel onder één VVE bestaande uit 15 winkelunits en 34 appartementen, zonder een juridische hoofd- en ondersplitsing. Dit maakte besluitvorming en investeringen bijzonder complex.
Ovidius als verbinder
In 2009 trokken de oorspronkelijke ontwikkelaars zich terug. De supermarkteigenaar schakelde Ovidius in om een kleinere ontwikkeling te onderzoeken, een combinatie van behoud en sloop-nieuwbouw. Dit bleek haalbaar, waarna Ovidius in de rol van gedelegeerd ontwikkelaar het project ging trekken. Er kwam een overeenkomst met de gemeente en de gemeenteraad keurde het aangepaste bestemmingsplan goed. In september 2014 begon de bouw.
Bij dit proces was het essentieel om alle eigenaren steeds goed mee te nemen bij de planvorming, de uitwerking en de consequenties voor de VVE (zie ook hieronder). Maar ook met de gemeente was steeds goede afstemming nodig over de noodzakelijke grondruil en de aanpassingen van het openbaar gebied.
Naast de bouwontwikkeling verzorgde Ovidius ook de verhuur en verkoop van de nieuwe winkelruimtes. Hierbij werd niet ‘plat’ verhuurd, maar actief gezocht naar een aanvulling op het bestaande winkelaanbod. Dit resulteerde in een versterking van het bestaande aanbod, met de komst van Alexanderhoeve Kaas & Noten, Volendammer Visspecialist Robert Sier, Cem Market mediterrane producten, Kwalitaria Hoogzandveld en Joyce Jewels & Fashion.
Deze aanpak leidde ertoe dat alle winkelruimtes binnen korte tijd verhuurd waren en er een divers aanbod was. Het project werd in juni 2016 genomineerd voor de NRW-Jaarprijs, als voorbeeld voor de opgave die er – nog altijd – ligt in veel wijk- en buurtwinkelcentra in Nederland.
Een toekomstbestendig winkelcentrum
In april 2015 werd de winkeluitbreiding opgeleverd. Een belangrijk onderdeel van de vernieuwbouw was de sloop van een bestaande apotheek, waardoor ruimte werd gecreëerd voor een ontmoetingsplein. De wijzigingen waren zo ingrijpend dat een eenvoudige aanpassing van de splitsingsakte niet volstond. Daarom werd de bestaande VVE opgeheven en een geheel nieuwe VVE opgericht, nu met een duidelijke hoofd- en ondersplitsing.
Aangespoord door de uitbreiding besloot de VVE zelf ook te investeren in de uitstraling van het ‘oude’ deel van het winkelcentrum. Zij namen enkele architectuurelementen van de nieuwbouw over, waardoor de bestaande delen een frisse, uniforme uitstraling kregen en het winkelcentrum als één geheel werd gepresenteerd. Vervolgens besloot ook Action haar winkel te vergroten.
Met deze investering in modernisering en uitbreiding heeft winkelcentrum Hoogzandveld een toekomstbestendige impuls gekregen, passend bij de wensen van ondernemers én bezoekers.


Meer informatie
Dit project is inmiddels al enige tijd afgerond. Ovidius werkte eerder ook aan het project ‘Versnippering Arnhemse binnenstad‘ en is momenteel bezig met een vergelijkbaar vraagstuk voor Shoppingcenter Overvecht.
Wil je meer weten over deze ontwikkeling of zit jouw centrumgebied met eenzelfde soort vraagstuk? Neem contact op met Caspar Wortmann van DNWS-kennispartner Ovidius. OVIDIUS is jouw partner in vastgoedontwikkeling en gebiedsontwikkeling.
Bekijk ook

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo

Samenwerking in centrumgebieden
