Samenwerking in centrumgebieden

Onderzoek door Marjolein Dikmans en Tineke Brinkhorst 

Bouwen aan de samenwerkingsovereenkomst 2.0: hoe maak je een goede fundering voor een sterke en duurzame samenwerking?” 

Op dinsdag 1 april was de startsessie van het nieuwe onderzoek naar samenwerking door Platform Binnenstadsmanagement, uitgevoerd door Marjolein Dikmans en Tineke Brinkhorst. Als DNWS zijn we hierbij aangesloten en houden we onze leden op de hoogte van alle ontwikkelingen. De focus ligt op publiek-private samenwerking. In de dagelijkse praktijk is er veel aandacht voor de gezamenlijke visie, het organogram en de financieringsstructuur, maar weinig aandacht voor de manier waarop partijen met elkaar samenwerken. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat we allemaal wel begrijpen wat samenwerken is. De praktijk blijkt anders. 

Het onderzoek richt zich op de uitdagingen die ontstaan in de vaak langdurige samenwerkingstrajecten in binnensteden. Hier kan initiële enthousiasme afnemen door onduidelijkheden over verwachtingen, rollen, taken, financiering, personeelswisselingen en geschaad vertrouwen. Het doel is om te kijken hoe duidelijke afspraken kunnen helpen deze problemen te voorkomen en goed samen te werken op de lange termijn.  

Het onderzoek richt zich op het opstellen van een lijst met belangrijke elementen voor sterke en duurzame samenwerkingen in binnensteden. Daarbij wordt gekeken naar verschillende situaties en doelen. Ook de fases van samenwerking en de rol van leiderschap komen aan bod.

Aanpak van het onderzoek 

Het onderzoek bestaat uit verschillende stappen: 

  • Analyse van bestaande afspraken: Binnensteden worden opgeroepen hun bestaande samenwerkingsovereenkomsten (convenanten, uitvoeringsovereenkomsten, etc.) te delen (anoniem) om een beeld te krijgen van de huidige praktijk. 
  • Individuele interviews: Er worden individuele interviews gepland met de deelnemers om ervaringen uit te wisselen over wat goed gaat, wat mis ging en welke instrumenten nodig zijn om knelpunten te overbruggen. Deelnemers wordt gevraagd vooraf een korte schets van hun samenwerkingsstructuur te maken en drie thema’s uit een lijst (o.a. agendavorming, interne/externe communicatie, besluitvorming, rollen en taken, belangen, personeelswisselingen, vertrouwen, teambuilding, doel, inzet persoonlijke waarden) te selecteren om tijdens het interview te bespreken. De interviews worden verwerkt tot artikelen met lessen voor andere steden. 
  • De Dag voor de Binnenstad: Op 15 mei in Arnhem vindt een workshop plaats waarbij een bordspel over samenwerken wordt ingezet, toegespitst op de onderzoeksvragen. Dit is om met deelnemers in verschillende rollen na te denken over benodigde afspraken voor een sterke fundering. 
  • Werksessie in Utrecht: Op 16 juni is een interactieve werksessie in Utrecht gepland om de bevindingen uit de interviews te bespreken en gezamenlijk te werken aan de versterking van de samenwerkingsfundering. 

Planning  

De zomerperiode wordt gebruikt om een conceptpublicatie te schrijven, die ruim voor 9 september naar de deelnemers wordt gestuurd voor feedback tijdens een online bijeenkomst. 

De uiteindelijke publicatie, inclusief interviews, een ingrediëntenlijst voor sterkere overeenkomsten en tools, wordt op 30 oktober tijdens het jubileumcongres van Platform Binnenstadsmanagement gepresenteerd. 

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Platform Binnenstadsmanagement.

Delen:

Bekijk ook

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo

Samen met ABH-City, ondernemers en bewoners werkt de gemeente Winterswijk hard aan groene, aantrekkelijke winkelstraten. In maart ging het derde project van start: de Misterstraat. Johan Schomaker (DNWS) was erbij om de meerwaarde van vergroening te belichten. De groenprojecten kunnen rekenen op veel draagvlak en enthousiasme. Ook de uitvoering gaat razendsnel. Benieuwd naar het succesrecept van Winterswijk? Wij delen de belangrijkste ingrediënten!

Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie 

Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.  

Centrumpraat de podcast: ondernemersverenigingen 2.0, van passiviteit naar betrokkenheid

In onze nieuwste 'Centrumpraat, de podcast' bespreekt Marleen Strien (DNWS) met Rob Weiss (Wij Ondernemen!) hoe ondernemersverenigingen hun leden actiever kunnen betrekken.