Inspiratiedag VANG Buitenshuis – afval in centrumgebieden
Woensdag 13 november organiseerde VANG Buitenshuis de jaarlijkse Inspiratiedag Bedrijfsafval. DNWS-accountmanager Marleen Strien hielp mee in de organisatie en deelt een verslag van deze inspirerende dag.
De dag stond in het teken van 2 thema’s:
- Oplossingen en best practices voor afvalscheiding in binnensteden
- Voedselverspilling in de horeca: omvang, impact en praktische tips
Afvalscheiding in binnensteden, door Elisabeth Wemmel (Oscar Circulair)
Probleem: Afvalscheiding bij bedrijven blijft achter in vergelijking met afvalscheiding bij huishoudens. Oorzaken zijn onder andere lagere kosten en meer gemak van gemengd afval, gebrekkige handhaving, mismatch tussen inzamelingstijden en bedrijfsvoering en een ondoorzichtige afvalmarkt.
Impact: Slechte afvalscheiding leidt tot verlies van waardevolle grondstoffen, onnodige vervoersbewegingen en een negatieve impact op de leefbaarheid van de binnenstad.
Oplossing: Oprichting van circulaire afvalcollectieven in afgebakende gebieden, zoals die van Oscar Circulair. Dit model omvat:
- Samenwerking met stakeholders: ondernemersverenigingen, vastgoedeigenaren, gemeenten, en inzamelaars.
- Hoogfrequente inzameling met lichte elektrische voertuigen (LEVs).
- Scheiding van minimaal zes afvalstromen met een omgekeerd prijsmodel.
- Gebruik van grondstoffenhubs voor tussentijdse opslag en overslag.
Voordelen: Minder vervoersbewegingen, schonere straten, stimulans voor afvalscheiding, bevordering van sociale werkgelegenheid, en een transparantere afvalmarkt.
“Ons doel is om zoveel mogelijk iedereen uiteindelijk aan te sluiten. En dan gaan we vervolgens één tot twee keer per dag met een licht elektrisch voertuig inzamelen.”
Kansen: Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen door middel van stimulering, subsidies, regulering en handhaving, bijvoorbeeld via de afvalstoffenverordening.
Voedselverspilling in de horeca, door Mirte Kamphuis (Greendish)
Omvang: Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel verspild.
Impact: Voedselverspilling heeft enorme economische, ecologische en sociale gevolgen, waaronder onnodig grondstofgebruik, CO2-uitstoot, waterverspilling en dierenleed.
Tools en ondersteuning: Greendish biedt tools en programma’s om horecaondernemers te helpen voedselverspilling te meten, te verminderen en uiteindelijk te besparen op kosten. Zij werken vaak voor provincies en gemeenten.
Kostenbesparing: Door 1 kg voedsel te redden van de prullenbak kan een horecaondernemer gemiddeld € 7,- besparen. Er werden voorbeelden gegeven van horeca-ondernemers die door slimmer inkopen ruim 20.000 euro op jaarbasis bespaard hebben.
Praktische tips:
- Menukaart verkleinen en ingrediënten hergebruiken.
- Kritisch kijken naar portionering, piektijden en buffetmanagement.
- Overgebleven voedsel aanbieden als doggiebag of doneren.
- Creatief omgaan met restjes en producten die bijna over datum gaan.
Conclusie: Zowel afvalscheiding als voedselverspilling zijn belangrijke thema’s in de horeca met aanzienlijke economische, ecologische en sociale impact. Door middel van samenwerking, innovatie en bewustwording kunnen horecaondernemers een belangrijke bijdrage leveren aan een circulaire economie.
Meer weten? Luister de podcast over dit onderwerp waarin Dide Vonk in gesprek gaat met Marleen Strien. Marleen vertelt hoe winkelstraten duurzamer kunnen worden via samenwerking tussen gemeenten, vastgoedondernemers en winkeliers. Van innovatieve afvaloplossingen tot uitdagingen rondom lokale regels. Ook wordt er gesproken met Elizabeth Wemmenhoven (Oscar Circulair) over hun streven om alle steden afvalvrij te maken.