Het belang van het voortzetten van de Impulsaanpak Winkelgebieden

In 2022 is de succesvolle regeling Impulsaanpak Winkelgebieden gestart. Voor deze regeling is door de Rijksoverheid 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat gemeenten geactiveerd worden om met private partijen transformatieprojecten te starten. Nu de vierde ronde wederom is overschrijven is het van belang dat we na de toewijzing van de aanvragen in november 2024 doorgaan met de regeling. Hiervoor vragen INretail en het Vakcentrum al geruime tijd aandacht bij gemeenten, VNO-NCW en MKB-Nederland en de Tweede Kamer.

De nood is hoog

De Impulsaanpak zorgt voor investeringen in bijvoorbeeld de openbare ruimte, het toevoegen van publieksfuncties zoals een bibliotheek en vergroening. Dit alles voor toekomstbestendige (winkel)gebieden. Daarnaast blijkt de regeling in de praktijk een enorme stimulans voor woningbouw. Met de subsidies uit de eerste drie rondes wordt bijna 87.000 m2 winkelruimte gesaneerd en meer dan 4.000 woningen gerealiseerd, waarvan bijna 1.600 sociale huurwoningen en 1.700 betaalbare woningen. Daarnaast wordt 50 miljoen euro geïnvesteerd in de openbare ruimte.

Dit jaar loopt de regeling af, terwijl gemeenten op stoom zijn en er meer geld nodig is om de noodzakelijke investeringen te blijven stimuleren. Daarom lobbyt INretail voor het voorzetten van de regeling. Hiervoor hebben we o.a. met Tweede Kamerlid Arend Kisteman (VVD) Winschoten bezocht en hebben we 26 april de directeuren van VNO-NCW & MKB-Nederland meegenomen naar Rijswijk om de regeling in de praktijk te laten zien. De komende tijd staan er nog werkbezoeken gepland met de PVV en BBB om ook aan hen de meerwaarde van de regeling te laten zien.

Blijf investeren

Onze oproep aan de Tweede Kamer is dan ook helder: blijf investeren in de succesvolle regeling Impulsaanpak Winkelgebieden. De regeling is een belangrijke stimulans om via cofinanciering kernen toekomstbestendig te maken. Elke euro die het Rijk investeert in de impulsaanpak wordt vermenigvuldigd met vier door lokale en private partijen.

We willen voorkomen dat een leeg fonds noodzakelijke verbeteringen tegenhoudt. Daarom pleiten we voor een nieuwe impuls van 400 miljoen euro. Transformatie van winkelgebieden betekent meer woningen, vergroening en vitalere, leefbare kernen. Zonder deze gelden blijven plannen liggen en dat betekent vertraging en uitstel.

Vierde en laatste ronde gesloten

De laatste ronde is gesloten op 1 juli. Het budget van deze ronde was 22 miljoen euro, met aanvragen voor 87 miljoen euro, waardoor de vraag hoger was dan het beschikbare budget. In totaal dienden 41 gemeenten voorstellen in, variërend van enkele winkelstraten tot het versterken, vergroenen en transformeren van kernwinkelgebieden. In november 2024 worden de aanvragen toe- of afgewezen.

Meer weten? Bekijk dan vooral onze informatieleaflet.


Delen: