Gratis BIZ-hulploket tijdens coronacrisis

Vanaf 2 april kan iedereen met vragen over de bedrijveninvesteringszone (BIZ) tijdens de coronacrisis terecht bij een nieuw BIZ-hulploket. De BIZ maakt collectieve investeringen mogelijk in lokale winkelgebieden, binnensteden en bedrijventerreinen en ze bundelen aanwezige krachten. Daarmee spelen BIZ’en een belangrijke rol in de coronacrisis die de retail en de horeca momenteel ongemeen hard raakt.  

BIZ-hulploket

De huidige door de overheid afgekondigde contactbeperkingen kunnen onbedoeld de continuïteit van BIZ’en in gevaar brengen. Bijvoorbeeld BIZ’en die in 2020 toe zijn aan een herstemming en BIZ’en in oprichting. De afgelopen weken hebben verschillende ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten hierover hun zorgen geuit. Het BIZ hulploket is opgezet om alle Nederlandse BIZ’en met hulp en advies bij te staan in deze uitzonderlijke omstandigheden. Daarnaast fungeert het loket als monitor voor de aard en de omvang van de actuele BIZ-problemen. Deze informatie wordt in eerste instantie gebruikt om binnen de kaders van de huidige BIZ-wetgeving goed werkende creatieve oplossingen te vinden. Mochten de contactbeperkingen langer van kracht blijven, dan wordt gekeken of er aanvullende noodmaatregelen vanuit de overheid mogelijk zijn om de continuïteit van BIZ’en te waarborgen. Meer nieuws hierover komt in juni beschikbaar.  

Direct hulp

Het BIZ-hulploket is met ingang van 2 april 2020 bereikbaar via contact@bizhulploket.nl. Alle vragen en hulpverzoeken worden binnen 24 uur beantwoord. Op korte termijn is ook een online Q&A beschikbaar en starten er kennisuitwisselingssessies via videobellen. Het BIZ-hulploket is bedoeld voor iedereen die een BIZ bestuurt, erin deelneemt of faciliteert, zoals gemeenten.

Samenwerking

Het BIZ-hulploket is een initiatief van Stad & Co. Dit initiatief is tot stand gekomen in goed overleg met het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat. Het BIZ-hulploket wordt fiscaal-juridisch ondersteund door het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL).

Download hier het onderzoek ‘Vijf jaar BIZ in Nederland’

Delen:

Bekijk ook

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo

Samen met ABH-City, ondernemers en bewoners werkt de gemeente Winterswijk hard aan groene, aantrekkelijke winkelstraten. In maart ging het derde project van start: de Misterstraat. Johan Schomaker (DNWS) was erbij om de meerwaarde van vergroening te belichten. De groenprojecten kunnen rekenen op veel draagvlak en enthousiasme. Ook de uitvoering gaat razendsnel. Benieuwd naar het succesrecept van Winterswijk? Wij delen de belangrijkste ingrediënten!

Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie 

Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.  

Samenwerking in centrumgebieden

Op dinsdag 1 april was de startsessie van het nieuwe onderzoek naar samenwerking door Platform Binnenstadsmanagement, uitgevoerd door Marjolein Dikmans en Tineke Brinkhorst. Het onderzoek richt zich op de uitdagingen die ontstaan in de vaak langdurige samenwerkingstrajecten in binnensteden. Lees meer over het onderzoek.