Energie besparen in centrumgebieden: wat kun jij doen?

De huidige energieprijzen, in combinatie met andere zaken als uitgestelde coronabelastingen, drukken fors op de bedrijfsvoering van winkels, horecaondernemers en andere ondernemers en partijen in centrumgebieden. Als we niet opletten, verandert het straatbeeld en kunnen centrumgebieden niet meer de gastvrije ontvangst bieden die de bezoeker wenst en gewend is. Daarom moeten we allemaal bijdragen aan het oplossen van de energiecrisis.

Op deze pagina verzamelen we de beste voorbeelden, tips en tricks, die jouw centrumgebied kunnen helpen om bij te dragen aan het terugdringen van energiegebruik en daarmee gepaard gaande kosten. Doe je ook mee? Laat het ons weten via communicatie@dnws.nl, dan vullen we onderstaande lijst met voorbeelden aan.

Wat kun jij als centrumgebied / centrummanager doen?

Hieronder enkele voorbeelden van centrumgebieden in het land:

Zwolse ondernemers gaan bewust om met energie

Energiecampagne ‘Energie besparen, Natuurlijk’

Verschillende brancheorganisaties zijn gestart met de campagne ‘Energie besparen, Natuurlijk’. Klik hier voor meer informatie vanuit INretail over de campagne of download hier de campagneposter ‘Natuurlijk open’. Ook het Vakcentrum biedt een poster aan waarmee je als winkelier kunt laten zien dat de deuren van de winkel dicht zijn, maar de winkel wel open is. Klik hier voor de poster in verschillende formaten.
Meer weten over energie besparen? Bekijk de informatiepagina over ‘Energie besparen’ van INretail.

Vraag subsidie aan

In verschillende plaatsen in het land zijn er inmiddels subsidies beschikbaar voor ondernemers om te verduurzamen en te besparen op energieverbruik en kosten. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Amsterdam biedt een aardgasvrij subsidie aan. Lees hier meer over de regeling ‘Subsidie Duurzame Amsterdamse gebouwen’.
  • Gemeente Utrecht heeft een energieloket ingericht waarbij ondernemers advies kunnen krijgen. Daarnaast biedt Gemeente Utrecht het ‘Ondernemer Centraal‘ programma aan, waarbij ondernemers coaching en advies krijgen om hun onderneming te versterken voor de toekomst.

Wat kun jij als ondernemer in het centrumgebied doen?

DNWS sluit zich aan bij campagne ‘Energie besparen, Natuurlijk’. Door de winkeldeur dicht te houden, hoeft de airco of verwarming niet te loeien. Zo laten we zien dat klanten welkom zijn, ondanks dat de deuren dicht zijn. Doe dus mee!

Winkel-open

Schrikt een gesloten winkeldeur klanten af? Dat was de vraag in een groot onderzoek wat is uitgevoerd in Antwerpen. De conclusie was dat er helemaal geen verschil is tussen open of dichte deuren. Met een dichte deur liep er geen consument meer of minder naar binnen. Consumenten laten zich vooral door de koopwaar en de aantrekking van de winkel zelf verleiden, zo blijkt. Laten zien dat je open bent? Laat het zien met de poster ‘Natuurlijk is onze winkel open’.

Delen:

Bekijk ook

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo

Samen met ABH-City, ondernemers en bewoners werkt de gemeente Winterswijk hard aan groene, aantrekkelijke winkelstraten. In maart ging het derde project van start: de Misterstraat. Johan Schomaker (DNWS) was erbij om de meerwaarde van vergroening te belichten. De groenprojecten kunnen rekenen op veel draagvlak en enthousiasme. Ook de uitvoering gaat razendsnel. Benieuwd naar het succesrecept van Winterswijk? Wij delen de belangrijkste ingrediënten!

Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie 

Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.  

Samenwerking in centrumgebieden

Op dinsdag 1 april was de startsessie van het nieuwe onderzoek naar samenwerking door Platform Binnenstadsmanagement, uitgevoerd door Marjolein Dikmans en Tineke Brinkhorst. Het onderzoek richt zich op de uitdagingen die ontstaan in de vaak langdurige samenwerkingstrajecten in binnensteden. Lees meer over het onderzoek.