De verborgen impact van geveltuintjes in je binnenstad 

Het NK Tegelwippen is weer van start. Voor de buitenstaander misschien een ludieke actie, maar voor wie in de binnenstad werkt, weet: dit gaat ergens over. Want elke tegel die eruit gaat, maakt écht verschil. Niet alleen voor het klimaat, de biodiversiteit en waterafvoer, maar ook voor de aantrekkelijkheid van onze binnensteden. 

Vorige week schreef ecoloog Joeri Morpurgo in NRC hoe zelfs de kleinste vergroening impact heeft. Eén geveltuin – soms niet groter dan twee stoeptegels – blijkt al een hotspot voor insecten. Denk aan bijen, vlinders en zweefvliegen die anders geen voedsel of plek zouden vinden. En ja, die paar planten kunnen ook de gevoelstemperatuur verlagen, luchtvervuiling tegengaan én zorgen voor sociale verbinding in de straat. 

Groen in het centrum werkt

 Waarom is dat relevant voor centrummanagers en beleidsmakers? Omdat vergroening niet iets is voor alleen buitenwijken of parken aan de rand van de stad. Ook in hartje centrum ligt een enorme kans. De winkelgebieden zijn vaak het meest versteend, terwijl juist daar vergroening een zichtbare, voelbare impact kan maken. Denk aan geveltuinen, boomspiegels, groene daken, groene pleinen, en zelfs mobiele plantenbakken of ‘groene looproutes’ die verschillende plekken in de stad met elkaar verbinden. 

Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland bevestigt het belang van deze verbinding. “Winkelgebieden en bedrijfsterreinen kunnen een groene rol spelen. Denk aan vlinder-, bijen- en vogellinten door de stad. Zo vinden dieren elkaar, en bewoners en bezoekers vinden er rust.” Met initiatieven als Groene Klimaatpleinen in tuincentra zet Tuinbranche Nederland al jaren in op vergroening, met thema’s als ‘Tegel eruit, plant erin’ en ‘Water in de tuin’. Samen met gemeenten en waterschappen bouwen ze zo aan klimaatbestendige buurten. 

Wip samen die tegels! 

Het aanleggen van geveltuinen vraagt om slimme samenwerking, niet om grootschalige ruimtelijke ingrepen. Juist op buurtniveau liggen kansen om bewoners en ondernemers te betrekken bij vergroening. Laagdrempelig, zichtbaar én positief. 

Dus: doe mee aan het NK Tegelwippen, of start een lokale variant. Betrek ondernemers bij geveltuinen of groenbeheer. Kijk of een groene wandelroute kunt maken door het centrum. En durf vergroening onderdeel te maken van de toekomstvisie voor de binnenstad. Vraag als centrummanager aandacht voor groen bij je gemeente.

Het hoeft niet groot, als het maar groen is. 

Delen: