De uitdagingen van het ‘ravijnjaar’ voor de winkelstraat

Nog niet iedereen in Nederland heeft het door, maar veel gemeenten staan voor een uitdagende financiële periode. De oplopende tekorten bij gemeenten dreigen in 2026 te leiden tot een zogenaamd ‘ravijnjaar’. We horen je denken, ravijnjaar? Wat betekent dat voor jou als ambtenaar, vastgoedmanager of centrummanager? En wat heeft dit voor een invloed op de winkelstraat?  We nemen je mee. 

Wat houdt het ravijnjaar precies in?  

Doordat in 2026 het huidige financiële rekensysteem van de Nederlandse overheid eindigt, wordt er in 2027 een nieuw systeem opgestart. Dat creëert een overgangsjaar met een tekort van ongeveer 3 miljard euro bij alle Nederlandse gemeenten. Dit terwijl zij aan de lat staan bij zoveel nationale uitdagingen zoals woningbouw, armoedebeleid, leefbaarheid en retail. Veel gemeenten zijn al bezig met het aanpassen van de begroting aan de nieuwe situatie, maar veel kampen nog met financiële uitdagingen.  

Gevolgen voor de lokale economie 

Het kan zijn dat er plannen worden gemaakt waarin de lokale lasten voor ondernemers fors worden verhoogd om de begroting sluitend te maken. Gemeenten moeten namelijk op zoek naar bezuinigingen of extra inkomstenbronnen. Dit terwijl ondernemers nu al onder druk staan, door onder andere verhoogde energielasten en huurindexaties. Daarom is er bij veel ondernemers weinig ruimte voor nog hogere gemeentelasten, zoals bijvoorbeeld: leges voor vergunningen en diensten, precariobelasting of rioolheffing. Daarnaast is het afschaffen van gratis parkeren of het verhogen van parkeertarieven een maatregel die veel gemeenten overwegen of al in de plannen hebben staan. Dit levert geld op voor de gemeentekas, maar kan veel impact hebben op de bezoekersaantallen en daarmee gevolgen voor de lokale economie.

Op tijd in gesprek gaan 

Vanuit alle partijen is er een verantwoordelijkheid om op tijd met elkaar in gesprek te gaan. Gemeenten hebben een uitdaging  om de begroting rond te krijgen en geen makkelijke positie. Uiteindelijk moet de we de rekening met elkaar betalen. Het is wel van groot belang de gevolgen goed af te wegen. Daarom is het belangrijk om op tijd met elkaar in gesprek te gaan zodat het perspectief van ondernemers goed wordt meegenomen. Hier kan je als centrummanager en ondernemersvereniging een rol in pakken. 

Brancheorganisaties INretail en Vakcentrum zetten zich ook om ondernemers te helpen. Klik hier voor meer informatie.

Delen: