Chainels – City connect event 27 februari 2025

Op 27 februari waren we uitgenodigd door Chainels voor een bijeenkomst in de Millenium Tower in Rotterdam. Tijdens het event stonden toekomstbestendige stedelijke communities centraal. Centrum-professionals uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden deelden interessante praktijkvoorbeelden. Ook werd de naamswijziging van ‘Chainels’ naar ‘City Connect’ toegelicht en introduceerde René Hendriks een nieuwe AI-collega voor centrummanagement, genaamd CMAi.

Nieuwe naam: Van Chainels naar City Connect

De bijeenkomst werd geopend door Erwin Buckers, CEO en oprichter van Chainels, met een welkom en introductie over City Connect by Chainels. Buckers presenteerde Chainels’ nieuwe propositie als City Connect, waarmee het bedrijf zich meer gaat richten op de binnensteden en dorpen. Hij benadrukte dat City Connect een platform is om samenwerking en betrokkenheid tussen verschillende stakeholders in de stad te structureren. Buckers ging in op de uitbreiding van Chainels in Europa, met name in Nederland, België en Zweden, waar ze samenwerken met steden en dorpen. Ook sprak hij over de nieuwe features van het platform, zoals betaalde evenementen via Stripe, een module voor het ophalen van KPI’s en de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) om het werk van centrummanagers te vereenvoudigen.

Waar is het meest aantrekkelijke plein van Zuid-Holland?

Vervolgens gaf Remco Gravendijk, manager van het Binnenstadsbedrijf Dordrecht, een presentatie over de ontwikkelingen en de toekomst van Dordrecht. Hij deelde de ambitieuze doelstelling om van het Statenplein in Dordrecht het meest aantrekkelijke plein van Zuid-Holland te maken in 2027. Gravendijk schetste een beeld van Dordrecht als een oude stad met veel monumenten, omringd door water, wat zowel kansen als uitdagingen biedt. Hij legde uit hoe het Binnenstadsbedrijf Dordrecht is georganiseerd als een samenwerking tussen ondernemers, vastgoedpartijen en de gemeente, en hoe ze samenwerken aan de hand van drie thema’s: gastvrije beleving, duurzaam digitaliseren en toekomstige invulling binnenstad. Hij benadrukte het belang van directe samenwerking met de gemeente en het uitvoeren van door de raad goedgekeurde documenten. Ook sprak hij over het gebruik van Chainels als communicatieplatform om draagvlak en betrokkenheid te creëren bij ondernemers en vastgoedeigenaren. Gravendijk ging in op de plannen om de stadsentree te vernieuwen en het Statenplein op de schop te nemen, waarbij de markt verplaatst wordt en er meer ruimte komt voor evenementen en horeca.

Rene Vierkant van DNWS-kennispartner Vierders is betrokken bij deze samenwerking.  

“Om voor zowel ondernemers, vastgoedeigenaren als gemeente Dordrecht helder en concreet te maken hoe zij zelf praktisch vorm kunnen geven aan een sterke binnenstad, is bureau Vierders gevraagd de kansen voor de binnenstad van Dordrecht te vertalen met hun instrument GebiedsID. Er is een analyse gemaakt van de bezoekers aan de binnenstad, zowel lokaal, regionaal als toeristisch. Daarnaast zijn een kleine 20 deelgebieden binnen de binnenstad geïdentificeerd; elk met zijn eigen specifieke aantrekkingskracht op de doelgroep. Per deelgebied zijn de ontwikkelingskansen concreet gemaakt, van toevoegingen van winkelformules tot en met andere functies als wonen, werken en cultuur. Samen met de direct betrokken pandeigenaren en met de ondernemers in het deelgebied werken we nu gezamenlijk en ieder voor zich aan het realiseren er van.”

Inzichten vanuit Zweden

Bjorn Bergman, CEO van Svenska Stadskärnor, deelde inzichten vanuit Zweden over het stadscentrum als motor van groei en ontwikkeling. Hij benadrukte het belang van het aantrekken van creatieve mensen om steden te laten bloeien. Bergman sprak over de uitdagingen waar stadscentra mee te kampen hebben, zoals de opkomst van e-commerce, de digitale transformatie, de afname van bezoekers door thuiswerken en de vragen rondom duurzaamheid. Hij benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen private en publieke partijen en het belang van vrijwillige partnerschappen. Bergman presenteerde een aantal tools en methoden die in Zweden worden gebruikt, zoals het BID-model (vergelijkbaar met onze BIZ), het QM-kwaliteitsmodel en de verkiezing van de Zweedse binnenstad van het jaar. Hij gaf voorbeelden van projecten om de stadscentra aantrekkelijker te maken, zoals het creëren van ontmoetingsplaatsen, het aanpakken van verloedering, het vergroenen van de omgeving en het organiseren van evenementen.

Alles over spa-stad Harrogate in Engeland

Matthew Chapman, CEO van Harrogate BIZ, vertelde ons hoe een BID (Business Improvement District) werkt in het Verenigd Koninkrijk en Canada. Hij vertelde ook heel enthousiast over de geschiedenis en kenmerken van Harrogate, een spa-stad in Engeland met een rijke historie en unieke attracties. Chapman beschreef hoe de BIZ in Harrogate is georganiseerd, met een afgebakend gebied, een businessplan en een heffing op de bedrijfspanden. Hij presenteerde de doelstellingen van de BIZ: trots op de stad, een levendige stad en een stem en visie voor de ondernemers. Chapman gaf voorbeelden van de activiteiten die de BIZ uitvoert, zoals straatreiniging, het bestrijden van criminaliteit, het verbeteren van de bloemenpracht, het organiseren van evenementen en het aantrekken van bezoekers. Hij benadrukte het belang van samenwerking en partnerschap en het vinden van de unieke selling points van de stad.

ChatGPT voor centrummanagers

Tot slot introduceerde René Hendriks een nieuwe AI-collega voor centrummanagement, genaamd CMAi. Hij legde uit dat CMAi een GPT is die gevoed is met informatie van de Centrum Management Academy, waardoor het een expert is op het gebied van centrummanagement. Hij demonstreerde de mogelijkheden van CMAi om vragen te beantwoorden over het aantrekkelijker maken van een centrum, subsidies voor winkelgebieden, het aanpakken van leegstand en trends op het gebied van centrummanagement. Hij benadrukte dat CMAi praktische en direct toepasbare adviezen geeft, gepersonaliseerde ondersteuning biedt en actuele inzichten deelt. Deelnemers van DNWS mogen CMAi drie maanden gratis proberen. Meer informatie hierover volgt nog.

Delen: