DNWS-event
Laden Evenementen

Week van het Centrumgebied

Vandaag horen, morgen doen. Tijdens de Week van het Centrumgebied ontvang je praktische tips over thema’s die spelen in jouw centrumgebied. We bieden online sessies gedurende de week (maandag t/m donderdag), volg er zoveel als je wilt.

Op vrijdag is de Meet & Greet en ontmoeten we elkaar in het Retailhuis in Zeist om door te praten over de thema’s die voor jou relevant zijn. Ook is er veel gelegenheid tot netwerken met een kop koffie erbij.

Programma

Maandag 27 januari

9.00 uur | Detailhandelsvisie: hoe maak je effectief beleid?

Hoe zorg je dat een vitale detailhandelsstructuur goed wordt verankerd in beleid? Wat zijn de eisen vanuit de omgevingswet? Hoe hangt het samen met de omgevingsvisie en het omgevingsplan? Waar moet je op letten? En hoe zorg je voor échte participatie met ondernemers en vastgoedeigenaren? In één uur brengt expert Robin van Lieshout (BRO) je volledig op de hoogte van de ontwikkelingen en hoe je als gemeente samen met ondernemers en vastgoedeigenaren tot een effectief beleid komt.

12.00 uur | Wie zit er achter de stenen en hoe krijg je ze mee?

Wat is het verschil tussen grote beleggers en lokale vastgoedeigenaren? Hoe betrek je vastgoedeigenaren in jouw centrumgebied? Waarom doet een eigenaar niks aan een leegstaand pand? Kunnen vastgoedeigenaren flexibele huurcontracten aanbieden? Deze vragen en meer worden beantwoord door Corneel Jonkers (Project Bo). Want ondanks dat er ook veel betrokken vastgoedeigenaren zijn die graag samenwerken, blijft het voor veel centrumgebieden lastig om vastgoedeigenaren in beweging te krijgen. Luister mee en krijg een goed beeld van de belangen, denkwijze en werkwijze van vastgoedeigenaren. En uiteraard is er alle ruimte voor vragen.

16.00 uur | Van strategie naar actie

Hoe vertaal je jouw marketingstrategie naar concrete en meetbare resultaten? In deze inspirerende sessie neemt Frank van der Steen (FanWork), eigenaar en ervaren marketeer, je mee in de wereld van effectieve marketing voor winkelgebieden. Aan de hand van drie spraakmakende cases deelt hij bewezen strategieën, verrassende inzichten en praktische tips die direct toepasbaar zijn in jouw centrumgebied.

Wat kun je verwachten? Concrete handvatten: Ontdek hoe je jouw visie vertaalt naar impactvolle campagnes die écht werken. Inspirerende voorbeelden: Leer van succesverhalen en ontdek wat werkt in verschillende typen winkelgebieden. Praktische tools: Ga naar huis met ideeën die je morgen al kunt inzetten om meer bezoekers aan te trekken.

Dinsdag 28 januari

9.00 uur | Impulsaanpak Winkelgebieden, wat kom je in de praktijk tegen bij de realisatie?

De 100 miljoen euro beschikbaar vanuit de Impulsaanpak Winkelgebieden is toegekend aan 42 transformatieprojecten in binnensteden. Een mooie impuls voor deze steden om te kunnen investeren in het centrum. Maar nu begint het pas: nu volgt de realisatie en daarin is een goede samenwerking en oplossingsgericht werken belangrijk. Want de praktijk is vol uitdagingen en schuivende panelen. Hoe om te gaan met nieuwe kostenwerkelijkheden? Ontwikkelaars die gemaakte afspraken willen herzien? En hoe ga je nu in de praktijk met het fenomeen staatssteun om? Hoe pas je je aan zonder je oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen? In deze sessie vertelt Mischa de Gier (BRDG Advies) vanuit zijn praktijkervaring in onder andere Winschoten over het uitvoeren van de plannen die zijn gemaakt. En hij geeft tips aan gemeenten en experts die in

12.00 uur | De moderne agora & de brede functiemix in centrumgebieden

Op 11 november werd tijdens het congres ‘De binnenstad biedt ruimte’ in Den Haag de publicatie De moderne agora gepresenteerd door Arno Ruigrok (binnenstad expert). Deze publicatie biedt een vernieuwende visie voor centrumgebieden: niet langer gericht op een compact centrum, maar op een centrum met een dynamische en aantrekkelijke mix van functies. Wat zijn de juiste functies die retail en horeca versterken? En wat verstaan we precies onder de moderne agora?

In deze inspirerende kennissessie neemt Arno Ruigrok je mee in de belangrijkste inzichten uit de publicatie. Ontdek hoe centrumgebieden zich kunnen ontwikkelen tot levendige ontmoetingsplekken die meer bieden dan alleen winkelen en uitgaan. Kom luisteren, leren en laten je inspireren door de toekomst van de binnenstad!

16.00 uur | Wonen op woonboulevards

Steeds meer woonboulevards liggen inmiddels tegen de rand van het centrum aan of worden langzaam ‘opgeslokt’ door de stad. Vroeger waren het perifere locaties, tegenwoordig worden ze steeds vaker, vanwege hun ruime opzet, gezien als kansrijke plekken voor verdichting door woningbouw en vergroening. Dat is goed te begrijpen, gezien de grote woningbouwopgave. 

Aan de hand van de situatie op Woonboulevard Utrecht nemen Jeroen Roose – van Leijden (Boulevardmanager Utrecht), Manon Straatman en Bert-Jan van der Stelt (INretail) je mee in mogelijke denkrichtingen en lessen zodat verdichten door wonen binnen een woonwinkelcluster een reële gedachte wordt binnen de gemeente. Waar moet je dan op letten om te zorgen dat woonwinkels kunnen blijven functioneren én het gebied een aantrekkelijk woonmilieu kent, welke functies laten zich combineren en hoe kan dit goed vormgegeven worden? 

Woensdag 29 januari

9.00 uur | Op de warenmarkt is je gulden een daalder waard

Veel mensen bezoeken wekelijks de markt. Betaalbare kwaliteit, een praatje met de ondernemer en de sfeer, is wat mensen aanspreekt op de markt. Het biedt toegevoegde waarde en trekt bezoekers naar het centrumgebied. Toch staat de markt ook onder druk en is samenwerken met het centrumgebied vaak een uitdaging. Jorge van Vliet (Stad & Co) is actief in Den Haag op meerdere markten om deze (weer) op de kaart te zetten en de samenwerking met ondernemers in centrumgebieden te stimuleren. Luister naar de visie, praktijkervaringen en tips van Jorge. Stel je vraag of deel jouw ervaring en tips zodat het een interactieve sessie is. Zodat de markt voor centrumgebieden een daalder waard is!

12.00 uur | Inspiratie uit het Buitenland

Door heel Europa heen wordt er aan centrumgebieden gewerkt. Hoewel iedere plek anders is en zich moeilijk laat kopiëren, kunnen we veel van centrumgebieden elders in Europa leren. Dit ondermeer op het vlak van beleving, functiemenging, openbare ruimte, verkeersplanning en zaken als het tegengaan van hitte-eilanden. Met inspiratie uit steden zoals Antwerpen, Londen, Berlijn, Warschau, Helsinki, San Sebastian, Porto, Turijn, Parijs en Luxemburg neemt Herman Kok (Discvision) je mee op reis door Europa.

16.00 uur | Online zichtbaarheid voor lokale ondernemers: wat kun je doen als centrummanager of gemeente?

Gemeenten spelen een cruciale rol in het creëren van een sterk lokaal ondernemersklimaat. Het online ondernemersklimaat maakt hier een belangrijk onderdeel van uit en biedt vele kansen. Lokale ondernemers dragen zelf bij door hun website up-to-date te houden, sociale mediakanalen te gebruiken en eventueel een webshop te starten. Het is echter vaak lastig om goed vindbaar te zijn in Google, omdat lokale ondernemers het niet winnen van de grotere platformen. Toch liggen hier kansen! Wat kun jij als gemeente of centrummanager hierin betekenen?

Met de ervaring van onder andere digitaliseringsvouchers en lokale online platformen hebben Michiel Vos en Bjorn Koster (Beezy) een nieuwe aanpak ontwikkeld. Deze aanpak stimuleert ondernemers om zichtbaar en vindbaar te worden op kanalen zoals Google, Instagram, TikTok en YouTube. Hoe kun je dit realiseren? En waar liggen de kansen om als collectief samen te werken? Welke rol kan en wil je als gemeente spelen?

In deze sessie delen we praktische tips en inspiratie voor het ontwikkelen van een digitale strategie en visie voor lokale ondernemers.

Donderdag 30 januari

9.00 uur | Aan de slag met ondernemersactivatie

Het activeren van ondernemers en vastgoedeigenaren om samen aan een gemeenschappelijk doel te werken, is een uitdagend proces dat steeds complexer lijkt te worden. Vaak zijn het dezelfde bekende gezichten die de kar trekken, maar het betrekken van een bredere groep blijft lastig. Toch is die bredere betrokkenheid essentieel om écht vooruitgang te boeken en het volledige potentieel van een winkelgebied te benutten. In deze sessie vertelt Tessa Vosjan (Bureau Cosi) over haar ervaringen uit onder andere Rotterdam, Bilthoven en Makado Beek op gebied van ondernemersactivatie.

12.00 uur | De 5 succesfactoren van een actieve ondernemers- of vastgoedclub

Een sterke ondernemers/vastgoed club maakt het verschil in een centrum. Zowel richting bezoeker als gemeente als politiek als bewoners. Rob Weiss (Wij-Ondernemen!) neemt je mee in de 5 succesfactoren die hij onderscheidt voor een actieve ondernemers- of vastgoedclub gericht op de toekomst. Gabi Hunter (ondernemersvereniging Doetinchems Hart) en Wim Tutert (voorzitter Vastgoedvereniging Centrum Raalte) delen hun praktijkervaringen. Een praktische sessie met tips waar je morgen mee aan de slag kan.

16.00 uur | Amsterdamse Poort: Van winkelcentrum naar bruisend hart van cultuur en verbinding

Het winkelcentrum Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost bruist van creativiteit en verbinding. Vastgoedeigenaar CBRE biedt ruimte aan lokale culturele organisaties zoals museum OSCAM en hiphop school Foundation. In plaats van traditionele campagnes zoals moederdag kiest Carola Steur (CBRE) voor evenementen die raken: kunst, muziek, eten en verhalen van de multiculturele Bijlmer-gemeenschap. Met de kracht van lokale samenwerking ontstaat een bruisend centrum van cultuur en innovatie. De Poort bewijst dat een winkelcentrum meer kan zijn dan retail: een plek voor mensen en verhalen.

Vrijdag 31 januari

10.00 – 12.30 uur | Meet & Greet in Zeist. 

Op vrijdag is de Meet & Greet en ontmoeten we elkaar in het Retailhuis in Zeist (Arnhemse Bovenweg 100, Zeist) om door te praten over de thema’s die voor jou relevant zijn. Ook geeft Rinkse Brand (BRAND, The Urban Agency) een presentatie over wat de kracht is van culturele en creatieve plekken voor de stad en hoe je cultuur, vastgoed en overheid succesvol kunt verbinden in een samenwerking. Verder is er veel gelegenheid tot netwerken met een kop koffie erbij. Bekijk het volledige programma hier.

Voor de Meet & Greet op vrijdag 31 januari moet je je aanmelden.

We zien je graag online en uiteraard vrijdag in Zeist!

Ben je geen deelnemer of kennispartner van DNWS, maar heb je wel interesse om aan een of meerdere van de sessies deel te nemen? Stuur dan een e-mail naar info@dnws.nl.